neděle 5. prosince 2010

WikiLeaks – nová éra informací

Revoluce v komunikaci a informační vzdělanosti
Lidé zažili spoustu převratných okamžiků v dějinách, mezi nejzávažnější převraty v poskytování informací, patří vynález písma, vynález knihtisku, zprovoznění internetu a v dnešní době by to byly patrně vznik webu facebook, vznik digitálních čteček a serveru WikiLeaks.

Tyto tři převratné vynálezy doslova přinášejí naprosto revoluční pohled na sdílení informací, na komunikaci, objev nových informací a všeobecný celkový rozhled. Je tomu tak, že naše generace jsou mnohem více informované, mnohem častěji komunikují na dálku, mají rozsáhlejší znalosti, i když poněkud povrchnější a mají mnohem větší zásobu znalostí z filmů, knih, zpráv, atd, které přinášejí další poznatky a pohledy na svět. To jaký druh informací vyhledáváme, je už jen na nás.

WikiLeaks
Jaký to má dopad na myšlení dnešních lidí? Je to velice zvláštní fenomén, že dnes se díky serveru WikiLeaks dozvídáme, jaká je skutečná úloha diplomatů, kdo je v politice jaké zvíře, a dokonce se můžeme dozvědět, jak to vypadalo ve skutečné válce, ne v té kterou nám připravili média a politici. Dnes už můžeme s klidem říct, že oficiální média jsou pouze divadlo s reálnými prvky a skutečnými lidmi, nejde o to, že bychom se nedozvěděli, co se stalo, spíše jde o to, jaký obraz nám média zobrazují a jak nám vnucují vlastní názor prostřednictvím koupených záběrů a ústy politiků. Ovšem nastala jedna revoluční změna. Server WL nám přináší skutečné, ničím nezkalené, hrubé a surové pravdy. Možná na to ani nejsme připraveni, přece jenom jsme žili už od vynálezu rozhlasu a televize v jakési nafukující se bublině, která nám zobrazovala určitý úhel pravdy, neviděli jsme za bublinu, a tak jsme se jenom těžko dohadovali, kdy může samotná bublina prasknout. Je až s podivem, nakolik jsou lidé šokováni, že si ani netroufají vyjít do ulic a protestovat. Když server WL zveřejnil naprosto bez servítek, jak byli bezostyšně vražděni obyčejní iráčtí a afgánští civilisté vele-obdivovanou americkou armádou, nikoho to nejspíš ani ze židle nezvedlo. Copak jsme již tak otrnuli, že ani nejsme schopni jít bránit svobodu jiných lidí a svobodu slova? Na druhou stranu je známo, že Američáné naposledy protestovali za války ve Vietnamu, ani ne tak kvůli vietnamským civilistům, jako spíše kvůli strachu, že můžou sami zhebnout někde daleko v jungli.

Je to neuvěřitelné, ale drzost americké vlády a pentagonu je přímo dech-beroucí. Když byly zveřejněny americké tajné dokumenty, kde se mimo jiné píše o tom, jakých válečných zločinů jsou Američani schopni, nejen že nečiní žádné kroky, které by alespoň před veřejností vypadaly jako satisfakce, ale dokonce si dovolí prohlásit, že zakladatel WL je zločinec, který má být při nejmenším alespoň pověšen. Když ho ovšem nemohou chytit a pověsit, tak na něj alespoň hodí, jako by náhodou těsně po tom, co byly zveřejněné diplomatické depeše, obvinění ze znásilnění a zatykač ve většině zemí Evropy, v Americe, Austrálii a dalších státech. Přinejmenším trochu zvrácená logika, nebo svět naruby?

Zveřejňování dalším dokumentů má nadále pokračovat a je na pořadu dne, co se ještě dozvíme. Poněkud mě zaráží, že někteří lidé se staví na stranu ublížené americké vlády. No je to opravdu hrozné, oni o něčem rozhodují, něco konají, nikoho z občanů se na nic neptají a to něco, je vraždění a mučení ne vojáků, ale civilistů. Jak jsme si jenom mohli dovolit, zveřejňovat jejich tajné plány, do kterých nám nic není, vždyť jsme jen hloupé stádo, které má kupovat, utrácet a držet hubu. Pokud by Američané vtrhli do naší země, asi bychom neměli ani možnost držet hubu a nakupovat, měli bychom možná problém přežít do druhého dne. A dokonce se najdou lidé, kteří (nevím z jakých důvodů) souhlasí s tím, že je hrozné zveřejňovat tajné dokumenty, mohlo by to ještě někomu uškodit, přičemž těm mrtvým Iráčanům, Afgáncům, Korejcům, Vietnamcům, Japoncům už nikdo neuškodí.

Nyní se dozvídáme vskutku zajímavé informace, a doufám, že podobných stránek bude přibývat, protože naše svoboda za to stojí. A jednou do konce budeme vzpomínat na to, v jakém šíleném světě jsme to žili, ve světě lží, podvodů, vražd a válek.

Žádné komentáře:

Okomentovat