sobota 11. prosince 2010

Čím mě tolik zaujaly Ekovesnice

Ekovesnice jsou místem, kde se odehrává nový životní styl. Je to místo, kde žijí lidé, kteří milují přírodu, zvířata, chtějí žít zdravě, být otevření a přátelští ke svým sousedům, dělat práci, která je baví a budovat místo, které bude splňovat jejich představy a potřeby. Zní to jako pohádka, ale ve skutečnosti podobná místa vznikala už za naší první republiky a lidé byli velice hrdí na to, že můžou skloubit moderní technologii s nádhernou přírodou. Po revoluci trvalo nějakou dobu, než jsme si užili všechny výdobytky západní kultury a dnes se opět vracíme k myšlence vyváženého života v souladu s přírodou.

Je jasné, že Ekovesnice nejsou pro každého. Ten kdo miluje nakupování, obchodní centra, luxusní restaurace a drahé butiky, jistě nebude chtít zamazat si své drahé boty o trochu bláta po dešti. Je to projekt, který předpokládá, že lidé kteří zde budou žít, budou na určitém stupni vývoje, tj. ten stupeň, kdy už nám nezáleží na kupování zbytečných věcí, ale chceme budovat zdravé a svobodomyslné prostředí pro nás a naše děti.

Tento projekt nenabízí jen výstavbu vlastního pasivního domu, rodový pozemek s dostatkem místa pro pěstování vlastního jídla, chování svých zvířat, ale také možnost vybudování společenské budovy pro setkávání, uměleckou tvorbu, hry, pořádání divadel a přednášek, dále možnost vytvoření koupacího jezírka, postavení alternativní školy, bylinkové léčitelství, hřiště pro děti, ekologické dřevěné sauny a další různé vybavení dle dohody společného sdružení.

Ekovesnice jsou místem k životu, který respektuje jeho obyvatele i okolní krajinu. Zapomeňte na strašlivé satelity, nebo přelidněná sídliště. Tady lidé žijí pospolu, ale každý má svůj kousek půdy a prostoru nutného pro život. Projekt se buduje na místě, kde je čisté a ničím nepoškozené životní prostředí. Je to místo, kde může vznikat novodobá umělecká kultura, neboť není zatížená stresujícím spěchem a finančními nároky.

Nyní teprve některé vesnice vznikají v Česku a na Slovensku, ale doufám, že další budou jen přibývat. Až si lidé uvědomí, že se zbytečně hnali za nějakým nesmyslným výdělkem, budou raději investovat do projektu, který má budoucnost a může sloužit i dalším generacím. Mladí lidé potřebují podporu pro perspektivní život, protože nemají peníze a v poslední době není ani snadné sehnat práci, vede to ke zbytečné frustraci a tito lidé promarní své životy ve vzteku a zlosti, místo aby dělali něco pro sebe a ostatní.

Tímto článkem chci apelovat na ty, kteří to vzdávají. Nevzdávejte to, vy starší nerezignujte na stávající stav, raději podpořte nové myšlenky a vy mladí, neutíkejte z naší země, je to krásná země a nebýt lidí, kteří jí chtějí akorát znásilnit a využít, byla by to ta nejkrásnější země s bohatou tradicí. Pojďme naší zlost a negaci obrátit v náš prospěch, politici nám nepomůžou, oni se nezmění, dokud se nezměníme my sami, změna musí přijít zezdola, ne revolucí ale evolucí. Změňme naše myšlení a pojďme budovat plnohodnotné místo k životu.

Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat