pátek 26. listopadu 2010

Všechny nemoci způsobuje nerovnováha

Téměř všechny nemoci způsobuje nerovnováha v našem těle. Naše tělo obsahuje miliardy různých mikroorganismů, které jsou pro nás i pro vědu naprostou záhadou, dnes dokážeme popsat pouhá 2% a zbylých 98 je nám neznámých. Víme však, že naše tělo potřebuje ke svému životu určité prostředí, které se vyznačuje pomocí PH. Aby naše tělo bylo v rovnováze, potřebuje mírně zásadité 7,35-7,4 PH s mírným výkyvem. Pokud nastane nerovnováha a tělo je např. příliš kyselé, začnou jednotlivé orgány vypouštět látky, které vyrovnají stav PH, to ovšem vede k oslabení těchto orgánů a následkem toho tělo hůře odolává nemoci. Pokud je tento stav dlouhodobý může dojít ke vzniku vážné nemoci, zhoubných nádorům, rakovině, a pokud orgány již nejsou schopny udržet rovnováhu, následuje smrt.[1]

Nejčastějším typem vychýlení rovnováhy, je příliš kyselé prostředí. Většina potravin našeho dnešního jídelníčku, je totiž právě kyselinotvorná, proto v našich tělech vznikají kyseliny, které musejí nejčastěji játra, ledviny, plíce a střeva odbourávat. Z toho důvodu dnes je tolik případů rakoviny tlustého střeva, rakoviny žaludku, selhání jater, ledvin a rakovina plic. Kyselé prostředí nevzniká pouze vlivem potravy, ale také vlivem stresu, negativního myšlení, škodlivého prostředí, kouření, alkoholu a chemických látek.

Aby naše tělo bylo v rovnováze a netrpělo žádnými civilizačními nebo jinými chorobami, musíme mu věnovat náležitou péči a pozornost. To nejmenší co pro sebe můžeme udělat, je změnit jídelníček, na zdravý a pestrý repertoár. Jak je známo, jsou pro nás nejdůležitější potraviny čerstvé, bez chemických úprav, především zelenina a ovoce. Je důležité si uvědomit pojem zásadotvorné, neboť citrón se zdá být kyselý, ale ve skutečnosti patří do zásadotvorných potravin, které nutně potřebujeme. Naopak ořechy jsou zase kyselinotvorné.[2]

Kyselinotvorné:[3]

Silně
Maso a masné výrobky - kyselina močová
Vepřové maso - kyselina sírová a dusičná
Sladkosti, cukr, produkty z bílé mouky - kyselina octová
Sladidlo - kyselina mravenčí
Nealkoholické nápoje (sycené a slazené) - kyselina fosforečná
Káva, černý čaj, červené víno - kyselina tříslová
Léky proti bolesti - kyselina acetylosalicylová
Nadměrná tělesná námaha - kyselina mléčná
Stres, hněv - kyselina solná

Slabě
ovocné šťávy
lískové oříšky, vlašské ořechy, sladké mandle 
pšeničná celozrnná mouka
žitná celozrnná mouka 
celozrnný „knäckebrot" 
celozrnný chléb 
výrobky z celozrnného šrotu 
máslo
tvaroh
jogurt 
rýže, loupaná, vařená 
burské a paraořechy

Zásadotvorné:[4]

Silně
zeleninové šťávy
pšeničné klíčky
bylinkový, zelený čaj
zelenina a listový salát jako např. okurky, zelí, čerstvé pampelišky, endivie, rajčata, cukety, tykev, mrkev, ředkvičky, kedlubny, pórek, polní salát, lilek, celer, brambory, bílé fazole, rukola atd. 
slunečnicová semena

Slabě
plody jako např. fíky, rozinky, banány, citróny, melouny, třešně, hroznové víno, meruňky, broskve, jahody, angrešt, maliny, borůvky atd.
podmáslí
výběrové nebo čerstvé syrové mléko
quinoa, amarant, špalda, jáhly, kroupy, pohanka
klíčky špaldy
obilná káva
avokádo
med
čočka, hrách, zelené a žluté fazole

Neznamená to, že bychom měli kyselinotvorné potraviny vynechat, ale vzhledem k tomu, že jich je většina, měli bychom se spíše soustředit na dostatek zeleniny, ovoce a především na zelené potraviny obsahující důležitý chlorofyl. Také je důležité jíst méně masa a živočišných, mléčných výrobků.

Další faktory způsobující překyselení:[5]
-          Nadměrné množství potravy, přejídání
-          Konzumování jídla v pozdních hodinách večer a v noci
-          Nadmíra stresu
-          Rozčílení, hněv, zloba
-          Nedostatečná fyzická aktivita, nebo naopak přepětí svalů
-          Špatné, nepravidelné a povrchní dýchání

Je jasné, že v našich podmínkách a v dnešním uspěchaném světě se jen těžko nalézá potřebná rovnováha pro naše těla. Ale je jen na nás, co považujeme za své priority, jestli to je plnohodnotné zdraví a celková fyzická a duševní pohoda, pak jistě oceníme tyto znalosti, jak udržovat rovnováhu ve svém těle. Pokud nás to nezajímá dnes, bude nás to možná zajímat na stará kolena, kdy už konečně pochopíme, že jsme jen smrtelné bytosti a ještě nechceme odejít na onen svět, ale tehdy už bude příliš pozdě, proto je lepší začít již dnes.

Žádné komentáře:

Okomentovat