pátek 12. listopadu 2010

Facebook - fenomén naší doby

Ať už se nám to líbí nebo ne, internet radikálně změnil naší dobu. Pryč jsou doby, kdy komunikace trvala hodiny, dny nebo dokonce měsíce. Když chceme zjistit informace, už nemusíme spoléhat jen na odborníky, novináře, televizi nebo knihovnu, vše blesku rychle zjistíme přes internet.

Na internetu jsme si oblíbili komunikaci přes různé chaty, spolužáky nebo prostřednictvím ICQ, ale jeden komunikátor se naprosto vymyká všem, které jsme doposud mohli posuzovat. Tím komunikátorem, nebo spíše sociální sítí není nikdo jiný než notorický známý, nedávno vzniklý facebook.

Je s podivem, jak rychle se dokázal rozšířit mezi populací a změnit tak od základu lidskou komunikaci. Můžeme mluvit o fenoménu naší doby, neboť s jeho příchodem jsme se museli nutně změnit my sami. Je jedno, jestli máte profil na facebooku nebo ne, protože se mu stejně nevyhnete. On vás bude ovlivňovat bez vaší vůle, protože pozvánky na různé akce se posílají přes facebook, kamarádi se domlouvají i bez vás přes facebook, vaše fotky můžou být kdykoliv zveřejněny na něčím profilu, aniž vy o to stojíte. Můžete se tomu vzpírat, jak chcete, ale to že se něco děje, bez vaší vůle nebo účasti, to nemůžete příliš změnit.

Nepopírám, že FB má mnoho výhod a určitě je to velmi snadný způsob komunikace. Dobře se na něm domlouvají hromadné akce a následně se můžete konfrontovat s foto a video dokumentací daného večírku, což je výhoda spíše pro jedince, kteří zrovna neholdují větší dávce alkoholu. Má určitě jistý potenciál a možná vývoj dalších technologií a vychytávek přinese další netušené možnosti v oblasti komunikace a sociálních vztahů. Další nespornou výhodou, je stálý kontakt s přáteli (těmi skutečnými) a konečně nemusíte v hlavě nosit kalendář narozenin a svátků všech svých domnělých známých. Kdykoliv něco potřebujete, stačí se připojit a oslovit někoho z vašich online přátel, to radikálně mění rychlost komunikace a její cenu v Kč (protože platíte pouze za připojení netu), oproti klasickým mobilním telefonům.

Ale nabízí se vskutku provokativní otázka. Myslíte si, že doopravdy může každý z nás mít stovky nebo dokonce tisíce přátel? FB úplně zmrzačil pojem přátelství. Kde jsou ty časy, kdy jsme vyšli ven se svými přáteli a tváří v tvář jsme sdíleli svá malá traumata nebo pocity radosti. Neříkám, že teď už to nejde, spíše mi připadá, že dnes ta lenost dospěla do takového stádia, že radši sedíme doma na zadku a mlátíme do klávesnice, srdce si vylíváme na zeď a svojí smutnou fotku vyložíme na profilu.

Vážně dneska závidím těm mladým lidem, kteří již žili v době internetu, ale nemuseli číst informativní statusy svých tzv. přátel, kteří mají nutnou potřebu sdělovat své nejniternější potřeby typu: ‘’Zrovna jsem šlápnul do lejna a musel jsem vám to říct.’’ Ale jsem optimista a věřím, že je tato potřeba brzo opustí a budou nám už sdělovat jen důležitá a zásadní fakta.

Další zádrhel na FB je již dlouho komunikovaná ztráta soukromí a únik dat. Nikdo nás samozřejmě nenutí, abychom zveřejňovali svá čísla, kontakty nebo hesla od banky, ale to ještě neznamená, že jsme plně v bezpečí. Vzpomeňte si na všechny vaše statusy, fotky nebo odkazy, které byly vystaveny na vašem nebo jiném profilu, dejte ruku do ohně za to, že tyto informace vám jakýmkoliv způsobem v blízké nebo daleké budoucnosti neublíží. Je jedno, že jste je smazali hned druhý den, za náhlého prozření a vystřízlivění, všechny data se na internetu ukládají a dají se zpětně dohledat. A kdo ví, třeba jednou přijde doba, kdy je někdo bude chtít proti vám použít. Již dnes personalisté třídící naše životopisy projíždějí internet a právě FB jim o nás může udělat spolehlivý obrázek.

Závěrem bych chtěl FB zhodnotit jako zajímavý prostředek komunikace, který má mnoho nástrojů a aplikací. Zasáhl do našeho života a je jen na nás, abychom si ohlídali, jak moc bude ovlivňovat náš život. Určitě v mnohém usnadňuje život a často nám poskytuje potřebné informace. Přináší sebou mnohé inovativní prvky a výhody různých serverů na jediném místě. Má však i svou druhou odvrácenou tvář, která nám zasahuje do soukromí, zahlcuje nás množstvím naprosto triviálních a někdy i vnucujících se informací, je to velký žrout času, a pokud si FB necháme přerůst přes hlavu, může se stát, že nám přetrhá všechny původní sociální vazby, jako rodina, přátelství a vážné vztahy.

Je jen na nás, jak se k němu postavíme, jestli čelem nebo zády.

Žádné komentáře:

Okomentovat