pondělí 23. listopadu 2015

Jak být svobodný v konzumním kapitalismu

Je to téma, které mě trápí už delší dobu. Někde se zkrátka stala chyba, chtěli jsme svobodu a demokracii a místo toho máme nenažraný konzum a bezohledný kapitalismus. Asi už nemá smysl rozebírat, kde se přesně stala chyba, protože těch faktorů je mnoho a možná ani tehdy nebylo v silách jednotlivců něco změnit na transformaci tehdejší socialistické republiky na kapitalismus.



K tomu abych zjistil, co je to svoboda, jsem musel nejdříve pochopit, co je to chtíč, potřeba, závist a z čeho vlastně plyne lidská nespokojenost. V neposlední řadě jsem také musel vzít na sebe zodpovědnost za vlastní činy a vystoupit z pohodlné jistoty, kterou zajišťuje společnost.

Tato jednoduchá úvaha mě přivedla k tomu, že lidská nespokojenost nevychází z chudoby nebo nedostatku. Měl jsem to štěstí, že jsem byl v Indii a viděl jsem, že i ti nejchudší lidé mají úsměv na tváři častěji, než většina bohatých lidí v Evropě. Problém většinové nespokojenosti ve střední společenské třídě je vlivem nadbytku.

Je to vlastně taková past. Od malička do vás neustále hučí, že musíte mít vzdělání, díky čemuž najdete práci a budete se mít dobře. Takže se vlastně většinu mladého života honíte za iluzí budoucího šťastného života. Ovšem jakmile máte tu dobře placenou práci, velmi brzo zjistíte, že vám to nestačí a potřebuje víc peněz, což znamená víc pracovat. Neustálá potřeba mít více peněz, pramení z falešné potřeby vlastnit více nebo nových trendy věcí.

Když se však člověk zamyslí nad tím, kolik z těch věcí reálně potřebuje, zjistí že většinu věcí chce jen z potřeby, kterou mu vnucuje společnost, reklama nebo stejně ovlivnění lidé.

Jakmile si člověk uvědomí, že nemusí podléhat těmto potřebám, nastane úžasná svoboda.

To bychom měli teorii, ale jak reálně být svobodný v konzumní společnosti?

Sepsal jsem si takový jednoduchý seznam, co všechno člověk může udělat:

Škola - neohlížejte se na ekonomické obory, studujte to, co vás baví. Možná za to nebudete vydělávat miliony, ale nakonec zjistíte, že být spokojený se svou prací je k nezaplacení. Kdybych toto dnes řešil, vybral bych si obor, který je užitečný, a člověk může být na svojí práci v budoucnu hrdý, i po mnoha letech.

Práce - Doporučuji každému, aby se skvěle naučil nějakou činnost nebo řemeslo, které může nabízet i bez nějaké firmy nebo společnosti. Je dobré nejprve získat nějaké zkušenosti, ale být freelancerem je to nejlepší pro každého, kdo chce být svým pánem a nebojí se být samostatný.

Bydlení - Složitá otázka, kterou by každý měl řešit podle svých možností. Platit nájem je vyhazování peněz a hypotéka je zase příliš omezující. Ale spíše bych se přikláněl k druhé možnosti, pokud nemáte v rodině někoho, kdo by rád investoval do nemovitostí. Další možností je pořídit si karavan a jezdit po republice (nebo po světě), to je však pouze pro freelancery, kteří si vystačí s PC. Osobně bych to řešil tak, že bych letěl do nějaké země s levným bydlením a práci bych fakturoval do své rodné země, nebo do jiné, kde se platí třeba v dolarech nebo librách.

Elektronika - Dnes už bych si nekupoval žádnou módní elektroniku, kterou nepotřebuji. Koupil bych si pouze kvalitní počítač a mobil (oboje potřebuji k práci). Rozhodně bych nešetřil a radši si připlatil za kvalitní výrobky, které něco umí a vydrží nějakou dobu. Konzum je hlavně v tom, že člověk podléhá módním výrobkům a zbytečně vyhazuje peníze za něco, co nepotřebuje.

Oblečení - Naprosto zbytečné je kupovat si oblečení podle nějaké módy. Osobně si myslím, že člověk ani nepotřebuje příliš mnoho oblečení. Do budoucna to chci řešit tak, že si budu kupovat pouze kvalitní a univerzální oblečení, které má více funkcí, například: nepromokavost, prodyšnost, izolace, odolné materiály, atd. Móda je v tomto případě další ze způsobů manipulace, člověk nepotřebuje být trendy, potřebuje mít pouze teplou bundu, aby v zimě neumrzl.

Knihy - Jsem velký knihomol, takže jsem utratil spoustu peněz za knihy, které teď leží v knihovně a padá na ně prach. Přitom by stačilo kupovat si levnější elektronické knihy nebo si jen zajít do knihovny a půjčit si danou knihu. Knihy dnes fungují jako velký byznys a je kolem toho obrovská reklama, samotný obsah knihy je pak z mého pohledu často jen slátanina a je ztráta času takovou knihu číst.

Nábytek - Kupujte starý, použitý, přes bazary, ve vetešnictví nebo si vyrobte vlastní. Výhoda je, že to bude originální, osobité a levné. Není potřeba mít drahý nábytek, který bude za rok zase out. V podstatě nábytek je jedna z věcí, za které lidi utrácejí nehorázné peníze a to jen proto, protože chtějí něco nového.

Kina - Do kina už prakticky nechodím, protože americké filmy, které tam vysílají, jsou jen magnetem na peníze. Málokdy se objeví opravdu kvalitní film, který by byl něčím přínosný. Navíc většina filmů se dá sehnat na internetu zdarma. Někomu se to nelíbí, já tomu říkám moderní distribuce.

Jídlo - Nejvíce člověk utrácí za nezdravé jídlo a různé pochutiny, které tělo nepotřebuje. Dalším nejdražším artiklem je maso, které zase není potřeba jíst tak často. Osobně mám nejradši jednoduchá a zdravá jídla, která nejsou ani drahá, ani náročná na přípravu. Jídlo si člověk může připravit levně doma, nebo se třeba domluvit s kolegy a udělat společný oběd, čímž se stmelí kolektiv a ještě budete mít dobré jídlo.

Koníčky - Člověk může mít koníček, který je hodně finančně nákladný, a pokud vám to dává smysl a chcete vydělávat peníze kvůli tomuto koníčku, tak v tom nevidím žádný problém. Pokud je však koníček pouze výmluva na to, že nemáte za co utrácet peníze, pak je něco špatně. Jinak doporučuji si najít takovou zábavu, která je zdarma, např. trampování, běhání, procházky přírodou nebo venkovní posilování.

Cestování - Myslím si, že je to jedna z činností, do které má smysl investovat čas i peníze. Stačí nebát se a vyzkoušet následující: Cestujte nízkonákladově, stopem nebo po svých, jezte v místních restauracích, nebojte se smlouvat o nejnižší ceny (nabídka je obvykle větší než poptávka), vyhledávejte méně známá neturistická místa, seznamte se s místními, hledejte bydlení pomocí couchsurfingu, jezděte do zemí, kde je levné jídlo a služby, atd.

Vzhled - Pouze pro muže, ženám moc neporadím: Není potřeba chodit k holiči, ostříhat se člověk zvládne sám nebo s pomocí ženy či kamarádky. Holit se můžete břitvou, nemusíte si pak kupovat stále nové žiletky. Nebo to můžete vyřešit tak, že se neholíte vůbec, a jsou dokonce ženy, kterým se to líbí, přece jen je to přírodní, přirozené a mužné :) Šampony, mýdla a další hygienické prostředky koupíte celkem levně, není potřeba mít dražší, u kterých stejně platíte jen za značku, nebo doporučuji vyrobit si vlastní přírodní kosmetiku.

Zatím mě nenapadá, co víc by ještě člověk mohl potřebovat, ale budu průběžně doplňovat, nebo případně napište do komentářů. Svobodnému žití zdar!

















Žádné komentáře:

Okomentovat