neděle 3. listopadu 2013

V Česku stále vyhrává populismus a líbivá jednoduchá hesla

V tomto článku bych rád glosoval, jak velká většina lidí tak jednoduše podlehne líbivým slovům a jednoduchým řešením v podobě čerstvě upečené koblihy. Zároveň je to také ukázka průměrného Čecha, který nic nevytváří, zato jen konzumuje a kritizuje.




Dovolím si krátký příběh průměrného Franty:

Potkal jsem Frantu, nemá snad ani smysl popisovat zanedbaný Frantův zjev, ale přesto: Franta je klasický Homer Simpson. Do práce chodí proto, aby zajistil rodinu, respektive proto aby splatil všechny hypotéky, které si naprosto lehkovážně nabral, aby mohl žít svůj americký sen v Česku. Jenže Česko má k Americe poměrně daleko, nejen vzdáleností.

O rodinu se příliš nestará, manželka už trochu sešla, ale Franto ruku na srdce, pivní pupek, umaštěné tílko a tepláky ti rozhodně slávu v módních salónech nezaručí.

Frantu zajímá pouze hospoda, kamarádi a pivo. Už když sedí v práci počítá každou minutu, aby mohl vyrazit večer do hospody. Co je vlastně na hospodě tak zajímavé? Franta má jasnou odpověď: "V hospodě se člověk může vožrat a zapomenout, jak mizerný život žije."
Vina je samozřejmě na straně společnosti, neboť jednotlivec je pouze kolečko v předem připraveném soukolí.

Franta má dvě děti. Jenže se o ně příliš nestará, stačí občas zařvat, občas jim něco koupit, děti se vychovávají takřka samy. Budoucnost dalších generací zajištěna!

Franta si myslí, že má kamarády. Tři kumpány, kteří s ním chodí do hospody. Baví se o všem možném, o politice, o fotbalu, o mizerných manželkách, o jídle, atd. Franta by však nedokázal říct, jak se jmenují děti jeho kumpánů, ani ho moc nezajímá jakými problémy jsou jeho kamarádi zatíženi. Franta má dost svých problémů, tak proč se starat ještě o jiné.

Franta rád kouká na televizi a je vášnivým kritikem filozofického rázu. Franta si asi nikdy nepřizná, že nic neumí, za to však dokáže vystihnout velmi zřetelně, co všechno dělají ostatní špatně. 
Franta nic nevytváří, radši kouká v televizi na osudy lidí, kteří v reálném světě neexistují a prožívá s nimi jejich napínavé osudy.
Když je nejhůř Franta vezme playstation a hraje střílečky, v nich je mocným pánem, nikoho se nemusí bát.

Franta má názor na všechno:
Fotbalisti jsou simulanti a neumějí hrát.
Herci jsou amatéři, kteří berou peníze za nic
Umělci jsou trapní šaškové, kteří jsou naprosto směšní
Politici jsou zloději a gangsteři, kteří jen kradou a lžou

"Vlády by se měl ujmout pořádný hospodský nadsamec, který hodně pije, má smysl pro humor a nebojí se prezentovat svoje názory. Ono je vlastně jedno, jak moc si ohýbá demokracii dle svých představ, hlavní je že to těm politikům, těm grázlům pěkně osolí a opepří."

"Evropská unie je zbytečná instituce, která nám jen nařizuje, které máslo smíme prodávat."

"Všichni politici jsou jenom lumpové a gangsteři a jediným správným řešením je zavést přímou demokracii a odvolatelnost politiků."

"Najdou se však i výjimky, které potvrzují pravidlo. Například někteří politici dokonce rozdávají výborné koblihy a v novinách se o nich píše docela dobře. Jsou to většinou bývalí podnikatelé, ale kdo jiný by měl řídit stát než podnikatel? Stát je firma a my jsme jeho zaměstnanci!"

"Všechny poplatky by se měly zrušit, měly by se zvýšit daně, to je přece mnohem výhodnější, protože se pak člověk nemusí zdržovat placením u lékaře a podobnými nesmysly."

"My jsme český národ, a proto musíme bojovat za to, abychom nepřišli o ty Sudety, které nám chtějí neustále ukrást. Je také nezbytné, aby zdejší cizinci pracovali a ne jen přežívali na dávkách, oni jsou strůjci svého neštěstí, stát jim nebude pomáhat. Oni sami se rozhodli, že tu chtějí žít, proto se musí chovat podle našich pravidel!"

"Veškerá moc v ČR by měla patřit pracujícímu lidu, neboť dělníci jsou základem státu a měli by rozhodovat o všech důležitých zákonech a nařízeních. Ať žije přímá demokracie! Politici za nás nemůžou rozhodovat, beztak chodí do politiky, jen aby si nakradli."

"Méně státu, více ovčanům! Na co vlastně potřebujeme stát? Nejlepší by bylo udělat z toho podnik, který by řídili mnohem moudřejší a zkušenější manageři. Co může být krásnějšího než noviny, které nám denně naservírují pravidelnou dávku úspěchů, které dokáže sociálně podnikatelská vláda zajistit?"

Franta má prostě názor na všechny problémy ve státě a neustále mu vrtá hlavou, jak mohli tento stát řídit tak nekompetentní lidé, kteří jen hájí své zájmy, když řešení jsou tak prostá a jednoduchá.

Na závěr bych rád doplnil, že je mi Franty trochu líto, protože je snadným terčem různých supů a dravé zvěře, jenže mi nežijeme v černo bílém světě. Skoro mě zaráží, jak se historie neustále opakuje a my jen dokola stále děláme stejné chyby. 

Demokracie je možná nejlepším systémem, jaký dosud člověk vymyslel, ale zároveň je opravdu křehká a nabízí velký prostor pro extrémisty a charismatické manipulátory. Není náhodou, že se u nás dostali komunisti k moci prostřednictvím demokratických voleb. Lidé se bohužel nemění, mění se jen kulisy a autoři téhle tragikomedie.


Žádné komentáře:

Okomentovat