neděle 22. ledna 2012

Politici, kazatelé a zachránci planety

Když denně poslouchám, jak je tahle země zkorumpovaná, nic tu nefunguje a za všechno můžou ty zpropadený slizký politici, tak mě napadá, že vlastně není problém v politicích, ale ve společnosti, která je zkorumpovaná, nefunguje a je tu spoustu naprosto zpropadených a slizkých lidí. Protože zamysleme se trochu nad tím výrokem, že za to můžou ti politici. Jací politici? Oni jsou nějaká zvláštní rasa démonů, kteří přišli asi ze samotného pekla ne? Nebo odkud se vzali tihle zvláštní, zkažení, arogantní lidé? No přece z naší společnosti! Oni se tu narodili, vyrostli, vystudovali školy, vstoupili do nějaké politické strany a poté se z nich stali politici.

Takže oni nejsou příčinou našich problémů, problém je celá naše společnost. Vsadím se, že kdybych vzal kdekoliv (ve škole, ve firmě, v autobuse) nějakou skupinu lidí a dosadil je do vlády, tak se budou chovat úplně stejně jako ti předchozí. Problém není v konkrétních lidech, ale v celém systému, tak jak je nastavený, tak bude plodit nekonečné množství idiotů, kteří se budou k naší zemi chovat jako prasata. Proto nemá smysl chodit k volbám, levice, pravice, střed, komunisti, nebo strana svobodných občanů, je to úplně jedno. Dokud bude systém nastaven tak, že za vším jsou prachy, tak tam vždycky bude i korupce.

Dneska, jak už jsem psal v jiném článku, má každý potřebu něco psát a došel jsem k závěru, že je to z toho důvodu, že žijeme v egoistickém kapitalismu, kde se individua starají jen o sebe. Každý je posedlý jen sám sebou a strašně rád se poslouchá, ale jakmile mluví někdo další, tak neposlouchá, jen si přehrává odpovědi, které mu na to řekne. Dospěli jsme do toho stádia, kdy už ani nezaráží, že nikdo nikoho neposlouchá. Děti neposlouchají rodiče, ve škole učitele, v práci už možná poslouchají (ale tam jde o prachy, to je něco jiného), partneři si vzájemně nenaslouchají, každý se chce jen vykecat a těch pár jednotlivců, co umí naslouchat, nemá cenu ani zmiňovat.

Takže jsme se dostali do bodu, kdy aby se člověk mohl pořádně vypovídat, neboť ti bystřejší si už uvědomili, že ty jejich pseudoproblémy nikoho nezajímají, tak musí psát knihy. A že těch autorů máme teď požehnaně, najednou se vyrojili celé armády spisovatelů, kteří ovšem neumějí psát. Oni nepíšou romány, básně, nebo odbornou literaturu, ale píšou o svých názorech. Proboha! Najednou jsou plné knihkupectví knih, kde každý pseudorádce povzbuzen svojí životní zkušeností píše o tom, jaké má názory o životě a radí ostatním lidem, jak mají žít. To jsou autoři, kteří radí, dělejte tohle, tamto nedělejte, jezte tohle jídlo, noste tohle oblečení, atd. Obzvlášť velcí experti na všemožné i nemožné rady jsou autoři, kteří píší ezoterickou literaturu. To je opravdu bomba, tolik různých návodů a životních mouder svět neviděl. To jsou experti na potravu, na ekologii, na budoucnost, na minulost, na jiné životy, na všechny druhy meditace, kouzel a všelijakých poznatků, které se ovšem nedají nijak ověřit, tudíž ani vyvrátit, ale dobře se prodávají, protože lidé potřebují svoje našeptávače, kteří jim budou říkat, co mají dělat. Lidé jsou bezradní, práce je nebaví, s partnerem si nerozumí, s rodiči mají špatné vztahy, děti je nerespektují a co jim tedy zbývá? No přece nějaký chytrý rádce, který jim bude neustále opakovat něco na způsob: „Ty jsi svobodná bytost, buď optimista, nech proudit svojí energii, objev svoje vnitřní dítě, medituj a podobný ptákoviny.“

Vzhledem k tomu, že také neumím psát a píšu pouze svoje názory, tak si dovolím také jednu radu: „Nečtěte tyhle pseudorádce.“

S tím souvisí další bod, o kterém bych rád napsal několik vět. Není to pouze fenomén dnešní doby, ale zdá se mi, že už se to zase rozšiřuje jako plyn. Každý chce dnes zachraňovat planetu nebo zvířata, nebo nějaký jiný globální problém. Mám rád vegetariánské jídlo, nebo zdravou stravu, ale štvou mě lidi, co mají neustále potřebu něco nebo někoho zachraňovat, jako by neměli dost svých starostí. Neumějí si vyřešit ty své malé osobní pseudoproblémy, neumějí si zamést před vlastním prahem, ale mají plnou hubu návodů a nápadů, jak zachránit planetu. Kdyby si každý tenhle radil a kazatel udělal pořádek ve svém životě, tak máme vyřešeno více jak polovinu všech celosvětových problémů.

Planeta od nás nic nepotřebuje, jak říká ve svém pořadu George Carlin: „Naše planeta tady je 4 miliardy let, zažila doby ledové, tisícileté bombardování meteority, přepólování pólů, zemětřesení, sopky chrlící lávu, magnetické bouře, dinosaury, roztání ledovců, celosvětové povodně, další jiné katastrofy a my se bojíme, že by jí mohl ublížit nějaký plastový sáček?“ Je to k smíchu, tahle planeta se o sebe už nějak postará, to ona nekončí, to my tady končíme za ty průsery, který jsme si zde sami nadělali. Ten humbuk kolem globálního oteplování, znečištěného prostředí, dopadů na náš život, není nic jiného než jen kampaň k dobře vymyšlenému byznysu, jak z vystrašených lidí, kteří se bojí o svojí budoucnost, vytáhnout další prachy. Bylo to vidět, když se u nás rozjel ten boom solárních nebo fotovoltanických elektráren, jak se najednou vyrojil nespočet podnikavců, kteří si na tom pěkně namastili kapsu a výsledek je ten, že máme zohyzděnou krajinu těmi panely, peníze za elektřinu musíme doplácet ČEZU (aby náhodou nepřišel o zisk) a nepokryje to více než pár baráků v okolní vesnici.

Jestli budeme takto pokračovat dál, tak nemám vůbec strach o naši planetu, ale o nás, neboť my jsme ti hlupáci, co v tomto systému pokračují, i když víme, že je totálně naprd, my jsme ti, co ho podporují, my jsme ti, co produkují ty zkorumpované politiky, my jsme ti, co poslouchají ty naše chytré rádce („buď optimista a zachráníš planetu!“), my jsme ti, co volají po záchraně planety, ale neumíme si ani udělat pořádek doma a my jsme ti, kteří mají plné hlavy těch správných a dobrých řešení, ale v reálu pak dál podporujeme ty staré, zaběhnuté a pohodlné.

7 komentářů:

  1. Dýchá z toho na mě revolucionářská agitka. Ano, kus pravdy tam vidím. Ale taky spoustu omylů. Říkáš, že si lidé mají zamést před svým prahem a ne pomáhat jiným, ale současně říkáš, že je svět plný egoistů. To, že se něco děje s přírodou na naší planetě je fakt. Dost jsem o tom nastudoval na svoji diplomovou práci. Faktem taky je, jak píšeš, že není ohrožená příroda jako taková, ale člověk, což si pořád neuvědomujeme.
    Souhlasím, že je chyba v systému, ale na druhou stranu zatím nikdo lepší systém nevymyslel: socialismus se neosvědčil, totalitarismus taky ne a kapitalismus zdá se drží nejdéle, ikdyž už je nejspíš za zenitem.
    Ale nelze taky všechno vidět tak negativně. I v tomto světě se dá žít dobře (zvlášť v našich podmínkách)a život opravdu pro-žít. To je na každém jednotlivci.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za komentář...pokusím se k tomu vyjádřit.
    Ad 1. Chtěl jsem tím říct, že by si člověk nejdříve mohl zamést před svým prahem, a pak teprve dělat něco pro ostatní. Jinak to, že je někdo egoista a cpe se do problémů jiných lidí, to se vzájemně nevylučuje.
    Ad 2. Nemůžu souhlasit s tím, že nikdo nevymyslel lepší systém, je tu spoustu nápadů (ať už od dřívějších myslitelů nebo od těch současných), návrhů...jako např. občanská společnost, projekt Venus, komunitní města, ekovesnice, atd. Není pravda, že nápady nejsou...není odvaha a vůle tyto nápady vyzkoušet a realizovat.
    No pokud čteš můj blog (předpokládám že ano, vzhledem ke komentářům), tak jistě víš, že to nevidím negativně, ale jako dobrou příležitost pro nové nápady, jak žít svobodněji.

    OdpovědětVymazat
  3. Zmíněné projekty jsou určitě zajímavé, ale nepřinášejí globální řešení problému.
    1) občanská společnost - široký pojem zahrnující i současné demokratické zřízení, kde se vyskytují nestátní občanské společnosti a organizace
    2) projekt Venus je jistě zajímavý a zatím o něm moc nevím. Četl jsem jen, že by snad chtěl nahradit práci automatizací a odstranit peněžní systém. Odstranění lidské práce je podle mě základní příčinou současné krize a odstranění měny se mi zdá nereálné.
    3) komunitní města a ekovesnice jsou krásná věc, ale lokální. V současném globalizovaném světě podle mě nepřinášejí řešení problému, ale samozřejmě můžou být vhodnou motivací (zemědělství, bydlení a urbanistika, samospráva).

    Základní problém je, že se vlastě neví k jakému systému přejít a jak to vůbec udělat. Navíc se mi zdá, že spousta těchto utopických alternativ nepočítá s genetickou predispozicí člověka a tím je egoismus a kořistnictví. Takoví prostě jsme a nalhávat si že budeme jedna velká rodina, kde si vyměníme hrášek za brambory a do polí půjdeme s láskou k vlasti, to bohužel (jak ukázal socialismus) nefunguje.

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím, zatím ty návrhy nejsou příliš propracované a globálně aplikovatelné, ale rozhodně nejsem zastánce názoru, že musíme žít v tomto systému, protože zatím nikdo lepší nevymyslel. To jsme mohli říkat i za feudalismu...proč přemýšlet nad lepším systémem, když tento je mnohem lepší než otrokářská společnost? Lidé tehdy nevěděli, že existuje něco jako demokracie, ale díky lidem jako byl Voltaire, Rousseau nebo Montesquieu jsme mohli svrhnout první monarchie a založit demokracii, i když to trvalo několik desetiletí. Ale dnes jde všechno mnohem rychleji a za několik let už můžeme vzpomínat na kapitalismus jako na další nepovedený experiment.

    Nevím, jak si přišel na to, že člověk je geneticky predisponován k egoismu? Pokud vím, tak psychologové jako Freud nebo Jung mluvili o egoistickém stavu člověka (It), které převládá v dětském věku, ale postupně ustupuje do pozadí. No problém by byl možná v tom, že spousta lidí zůstává uvězněná v tomto dětském myšlení(Já chci..)
    Ale osobně se přikláním spíše k názoru, že člověk je od narození ovlivňován společností, kulturou a zvyky. Takže pokud člověk vyrůstá ve společnosti, kde je normální být nezodpovědný, individualistický, konzumní egoista, tak potom bude asi těžko vyznávat jiné hodnoty bez vlastní iniciativy.

    OdpovědětVymazat
  5. Je zásadní odpovědět na otázku zdá ke změně systému má dojít evolucí nebo revolucí. Pokud revolucí, musí být jasno, k jakému systému přejít, což podle mě není. Pokud evolucí, znamená to dlouhodobé přebudování současného systému a tudíž i nutnost v danému systému prostě žít.
    Co se týká agresivní adaptivní strategie člověka, vycházím z odborné literatury zabývající se globálními změnami klimatu (Šmajs, Gore, Capra aj.). Vlivy společnosti na lidské chování jsou nepopiratelné, ale predispozice zůstávají živočišné. Pořád jsme geneticky kromaňonci, jak říká prof, Šmajs.
    Jinak díky za fajn diskuzi.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj. Je celkem zajímavá náhoda, že dnes jsem se s mou novou kamarádkou bavila o uniformitě lidí a našla jsem naprosto stejný názor večer náhodně na Tvých stránkách. Je celkem zajímavá náhoda, že jsem si dnes chtěla koupit nějaký velmi zdravý bylinkový čaj, spíše neobvyklý, než obvyklý (zas onen fakt davu i korporací) a náhodou objevila na Tvých stránkách opravdu zajímavé typy. Přečetla jsem během asi tří hodin na Tvém blogu snad všechny články a se vším, co jsi napsal, s mírnými výtkami a nebo se žádnými pak naprosto souhlasím! Často jsem si připadala na tomto světě jako UFO a dnes jsem poznala báječnou kamarádku, která mne velice inspirovala celkově svou osobností a pak jsem se večer dívala na různé filozofické odkazy apod. a Tvoje stránky mne velice zaujaly! Na svůj věk jsi velice přemýšlivý a moudrý!!! Vždycky jsem měla pověst oné přemýšlivé dívky, na kterou v tomto ohledu nikdo nemá! Mně je nyní 26let a musím se přiznat, že před třemi lety bych toto NENAPSALA! Jak už jsem byla vyčerpaná z těch s prominutím dutých hlav, kteří buď pravdu nechápou, nebo chápou, ale za živého Boha by to pro strach nepřiznali... Opravdu, dnes jsem potkala po dlouhé době dva vyjímečné lidi, které jsem dříve neznala. Novou kamarádku, opravdu vyjímečný člověk a pak ještě jsem četla Tvůj blog! Vážně, ÚÚÚÚÚLEVA, že existují normální lidé v tomhle bez nadsázky HRÁBLÉM světě!!! /"Ariela"/

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Arielo, děkuji za pochvalný komentář, moc si toho vážím. Musím říct, že potkat přemýšlivou dívku je v dnešním jak píšeš "hráblém" světě téměř nadlidský úkol. Znám spoustu chytrých dívek i žen, ale zdá se mi, že žádná z nich není přemýšlivá. V tomto zfeminizovaném světě se každá chytrá dívka snaží vybudovat kariéru, mít všechny školy a tituly,jen aby měla navrch. Vlastně mi přijde, že většina žen se dnes chová jako muži a naopak.
    Mimochodem musím ti poděkovat, protože jsem už delší dobu nic nenapsal a právě mě napadlo skvělé téma na další článek. Když vidím, že někdo tyto články čte dává mi to důvod, proč v tom psaní pokračovat.
    Nepíše tvoje nová kamarádka taky nějaké články? Rád bych si taky přečetl zase jiný úhel pohledu.

    OdpovědětVymazat