úterý 6. prosince 2011

Diktatura finančních trhů

Už nežijeme v demokracii, už dlouho ne a možná jsme v ní ani dosud nebyli. Dnešnímu světu vládnou všemocné finanční trhy. Politici a podnikatelé jsou jen pouhé loutky, skutečnou moc drží pevně v rukou majitelé korporací a privátních bank a tito lidé neusilují o to, aby lidé měli možnost o něčem rozhodovat, naopak chtějí mít veškerou moc pevně ve svých rukou.

Tato krize (pokud nebyla přímo naplánovaná) velice dobře hraje do karet těmto mocným elitám, neboť kdy jindy můžou ze svých oveček ždímat mnohem více peněz a chtít po nich psí kusy za pár dlabanců, než právě v době kdy jsou ospravedlnitelné vyšší daně, placené školství, zdravotnictví, propuštění a všeobecného šetření státu na úkor blahobytu občanů.

V době krachujících států a hroutící se ekonomiky snadno se k moci dostávají jednotlivci na úkor většiny a tak nás už ani nepřekvapí, že za Evropskou unii nerozhoduje ani evropský parlament nebo rada států, ale „všehoschopná“ Merklová či „napoleonský“ Sarkozy. Marně se bouří davy na náměstích hlavních států, vysokoškoláci, kteří nemají práci, volají po svobodě a brečí o budoucnosti, zatímco pánové z klubu Bilderberg sedí u flašky Romanée-Conti, pokuřují kubánské doutníky a dusí se smíchy.

Taková je realita. 1% lidí vlastní 40% bohatství. Naše planeta je nejvíc znečištěná za celou svou historii, ale přesto se stále najdou lidé jako např. Václav Klaus (mimochodem u mnoha prostých lidí velký oblíbenec), kteří skálopevně hlásají svojí pravdu, že žádné globální oteplování neexistuje a člověk nijak neovlivňuje životní prostředí. Tito lidé naprosto ignorují jasná vědecká fakta, ať už pro svoje sobecké důvody nebo pouze z toho důvodu, že chtějí masu nadále držet v nevědomosti, aby dále mohla konzumovat, spotřebovávat a plýtvat všemi přírodními zdroji.

Je to diktatura trhu, která nebere žádné ohledy na přírodu ani budoucí generace, které budou muset splácet krutou daň v podobě zničené přírody, zkrachovalé pokleslé kultury a válek za poslední zbytky životně důležitých zdrojů. Jede se stále v rytmu "Po nás ať přijde potopa." Nikoho už ani nepřekvapí, že se Titanic potápí a číšníci stále roznášejí šampaňské.

2 komentáře:

  1. S tim globálním oteplováním bych nesouhlasil

    OdpovědětVymazat
  2. Taky nikomu nevnucuji svůj názor, jen když s něčím nesouhlasím, tak obvykle uvádím nějaké argumenty..

    OdpovědětVymazat